Material

Vi på Atelier Torbjörn Tillander använder enbart material av allra bästa kvalitet i våra produkter: högklassiga diamanter, ädelstenar i fantastiska färger, guld och underbart vackra pärlor. Vi väljer och köper alla våra ädelstenar själva – och vi anlitar endast leverantörer som vi känner och har förtroende för.

Ädelstenar

Planeringen av ett smycke börjar ofta med ett val av en vacker ädelsten som känns personlig. Vi väljer och köper alla våra ädelstenar själva och anlitar endast samarbetspartners som vi känner och har ett gediget förtroende för. På så sätt har vi möjlighet att erbjuda våra kunder ett pålitligt, mångsidigt och brett sortiment.

Alla våra ädelstenar är vackert slipade så att ädelstenarnas färg och lyster kommer till sin rätta.

Diamanter

Diamanten är den mest kända av alla ädelstenar, och den är även den ädelsten vi använder allra mest i våra smycken. Vi väljer alltid diamanter av högsta möjliga kvalitet. På så sätt framhäver de fantastiska ädelstenarna den personliga design och det högklassiga hantverk som kännetecknar våra smycken. Det finns flera olika alternativ för diamanter: naturliga diamanter, laboratoriediamanter och så kallade Ocean Diamonds som samlats från havsbotten. Du kan läsa om de olika diamantalternativen här.

Andra ädelstenar

Atelier Torbjörn Tillanders smycken är kända för sina läckra färger och fina färgkombinationer. Vi använder gärna stenar i olika färger. Traditionellt har man använt röd rubin, grön smaragd och safir i smycken. Då det gäller safirer och deras färgskala använder vi utöver sofistikerade blåa färger även flera andra färger så som gult, orange, grönt, olika nyanser av lila och ljusrött.

Vi använder även flera andra vackra stenar såsom morganiter och kunziter i skira ljusröda färger. Vår favoritsten turmalinen hittar du i saftiga gröna och läckra röda färgnyanser.

Vi designar mycket smycken utav kundernas egna stenar.

Pärlor

Pärlor kan indelas i saltvattenspärlor och sötvattenspärlor enligt sitt ursprung. Slät yta, rund form, vacker lyster och fin glans är tecken på hög kvalitet. Nuförtiden är så gott som alla pärlor odlade och har således kommit till med hjälp av människans hand. Äkta naturpärlor är oerhört sällsynta och påträffas nästan enbart i antika smycken.

Tahitipärlor och Söderhavspärlor tillhör de mest eftertraktade pärlorna i världen. De är stora, runda, droppformiga eller oregelbundna så kallade barockpärlor. Färgskalan är bred och sträcker sig från olika ljusa nyanser till mycket mörka färger. Som bäst har dessa pärlor en yta med en färg och lyster som påminner om det metalliknande skimret i påfågelns fjäderskrud.

Akoyapärlor, det vill säga japanska odlade saltvattenspärlor, är oftast vita runda pärlor med en stark lyster. Akoyapärlornas goda lyster beror på ett tjockt lager pärlemor, vilket är ett tecken på god kvalitet. Hos oss är det också möjligt att samla ihop till ett Akoyapärlhalsband genom att köpa till exempel en pärla i taget.

Saltvattenpärlor är också en ekologisk och miljövänlig produkt, eftersom pärlmusslor inte trivs i förorenade vatten. Endast en välmående och frisk mussla producerar vackra pärlor. Detta motiverar pärlodlare att ta hand om sin omgivning.

Sötvattenspärlor är fördelaktigare än saltvattenspärlor och går lätt att känna igen tack vare att de ofta har en droppliknande form och en någon mattare lyster. En stor del av sötvattenspärlorna på dagens marknad färgas och behandlas på olika sätt. I takt med att odlingen av sötvattenspärlor ökar och metoderna utvecklas har sortimentet blivit bättre och mångsidigare.

Vi på Atelier Torbjörn Tillander använder pärlor i vår design på ett kreativt och varierande sätt. Genom att kombinera pärlornas och ädelstenarnas flotta nyanser och färger med intressanta former är det möjligt att tillverka väldigt unika smycken.

I vår affär hittar du både pärlsmycken och en mängd olika lösa pärlor. Du kan läsa mer om pärlor här.

Metaller

Atelier Torbjörn Tillanders smycken är handgiorda och tillverkas alltid av de mest lämpliga och vackraste materialen.

Våra smycken tillverkas huvudsakligen av 750 ‰ guld och vitguld (18 karat) samt 950-platina. 750 ‰ guldet lämpar sig utmärkt för smycken som tillverkas som hantverk eftersom guldet är lätt att bearbeta och blänker vackert efter att det polerats. Vitguld ytbeläggs ofta med rodium vilket gör ytan ännu vitare. Denna ytbehandling kallas rodinering. Vi använder även en hel del vitguld som inte behandlats, eftersom också det är väldigt vackert. Även mörk rodinering, som gör ytan mörkare passar bra till ett flertal smycken och då får smycket en lite antikare känsla.

Platina är den ädlaste metallen och vitare än vitguld. Platina kräver ingen ytbehandling eftersom metallens riktiga färg är möjligats vit. Våra guldsmeder är vana vid att bearbeta smycken utav denna utmanande men vackra metall. I vanligt bruk får den mjuka men tåliga ytan en silkesaktig patina.

Precis som är vanligt inom guldsmedsbranschen använder vi återvunnet guld för allt vårt guldmaterial. Vi strävar också efter omfattande återvinning i vår verksamhet och väljer våra råmaterial noggrant.

Dela sidan